Hämtar information

Skidresa med bil

Många föredrar att ta bilen till fjällen och Alperna, framför att åka buss eller flyga. Men mycket trafik, snö och slingriga vägar kan ställa till det. Här hittar du våra bästa tips för en problemfri skidresa med bilen, så att du kan få en bra start på semestern.  

Skidor fastspända på ett biltak

Rätt bilförsäkring 

Det är viktigt att du ser till att din BMW är rätt försäkrad innan avresan. Med en helförsäkring får du ersättning för skador på bilen om du till exempel kör i diket. Dessutom ingår bärgning. Logga in på Mina sidor för att se vilken omfattning du har på din bilförsäkring.

Det är också värdefullt att ha tillgång till hyrbil om olyckan skulle vara framme. Tilläggsförsäkringen Stor Bilextra ersätter både hyrbil på resan och reducerar självrisk vid kollision med vilt.

Tipsen för en säkrare skidresa med bilen

 • Vinterrusta bilen och packa med bogserlina, startkablar, ficklampa, snöskyffel, varningstriangel, filt, varma kläder och reflexväst. I de flesta europeiska länderna är det krav på att reflexvästar finns tillgängliga i bilen.
 • Packa bilen och takboxen rätt. Kolla takets maxlast och packa så tätt som möjligt.
 • Se till att du har bra vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup.
 • Anpassa hastigheten till väglag och trafik. Var noga med att hålla avstånd.
 • Planera resan och försök komma iväg så tidigt som möjligt.
 • Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.

Särskilda regler när du bilar till Alperna och i Europa

Om du ska på skidsemester utanför Sverige finns det specifika regler som du behöver ha koll på.

 • Reglerna för dubbdäck skiljer sig åt mellan olika länder. Ta reda på vad som gäller på just ditt resmål, och längs vägen dit. Det är till exempel tillåtet med dubbdäck i Österrike, men inte på tyska vägar.
  Är slutdestinationen norska fjällen eller alperna är det bra om du har med snökedjor eller autosocks. Läs mer om regler för dubbdäck på motormannen.se.
 • Beställ Grönt Kort i tid som bevisar att bilen är försäkrad i Sverige. Grönt Kort är kostnadsfritt.
 • Undersök om du behöver en miljödekal till bilen. I vissa länder, så som Frankrike och Tyskland, är det ett krav att visa hur mycket miljögifter motorn släpper ut.

Sist men inte minst, tänk på att ge bilen en ordentlig kontroll. Många mil, minusgrader och snö ställer krav på att bilen är i gott skick. Tänk därför på att serva din BMW innan skidresan.

Resa utomlands med privatleasad bil

Om du planerar att bila utomlands med din privatleasade bil under en längre period, kontakta leasinggivaren för att kontrollera om det finns särskilda regler

Viktiga försäkringar på skidsemestern

Din BMW Originalförsäkring har flera fördelar och en av dem är att du får rabatt på Ifs försäkringar. Detta tack vare att BMW Originalförsäkring är en del av If Skadeförsäkring.

Reseskyddet i Ifs hemförsäkring kan ersätta kostnaderna för akut sjukvård i ett annat land. Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation. Barn och ungdomar behöver en barnförsäkring och vuxna behöver sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Om olyckan är framme

Det kan vara klokt att an en skadeanmälan på engelska i bilen om olyckan skulle vara framme när du reser utomlands. Du kan också anmäla skada direkt online.

Läs våra tips om att resa med bil 

BMW Originalförsäkring - Ett samarbete mellan BMW Financial Services och If Skadeförsäkring AB, där If är försäkringsgivare.