Hämtar information

Elbil eller laddhybrid

BMW Originalförsäkring har tagit steget in i framtiden och med full acceleration har vi redan anpassat villkoren för att stötta den innovativa teknik som laddbara bilar har. Vi har försäkringen för din BMW oavsett om du väljer en Plug-In Hybrid, hel elektriska i3 eller väntar på nya BMW iX.

snabbladda-elbilen

BMW Originalförsäkring är redan laddad

Vi tycker att laddbilen förtjänar en försäkring som är anpassad efter den elektrifierade bilens alla komponenter och det har vi redan tänkt på.

Maskinskadeförsäkringen gäller för personbil som är högst 8 år gammal eller gått max 15 000 mil. I försäkringsvillkoren kan du läsa hur försäkringen gäller.

Maskinskadeförsäkringen gäller dessa elkomponenter

• Batteri för drivning
• Högvoltskablage
• Högvoltsövervakning 
• Kylsystem för högvoltsbatteri
• Ombordsbatteriladdare
• System för energiåtervinning 
• Spänningsomvandlare
• Strömväxlare 
• Växelriktare

Vanliga frågor om miljöbilar

Vilken elektrifierad bil passar dig bäst. Drabbas du av räckviddsångest, eller ser du fram mot laddfika och laddlunch. Laddar du tryggt hemma och slipper omvägen till macken för att fylla på med fossila bränsle?

Välj laddbar bil för miljön

Att elbilen är mer hållbar för miljön vet de flesta om och att det finns flera olika typer av hybridbilar är också känt. Här får du en kort beskrivning av skillnaderna.

Elbil

Är en batteribil som drivs endast av el. Den drivs av en eller flera elmotorer och strömförsörjningen lagras i ett batteri som laddas via elnätet.

Laddhybrid eller Plug-in-hybrid

Drivs både av elmotor och förbränningsmotor, likt elbilen så laddas batteriet via elnätet. Batteriet är mindre än i en elbil så räckvidden är mellan två och fem mil. När strömmen tar slut går bilen över till förbränningsmotorn.

Elhybrid eller fullhybrid

Denna typ av hybrid går inte att ladda via elnätet, batteriet laddas av energi som frigörs vid tomgång och inbromsning. Båda motorerna hjälps åt att minska bränsleförbrukningen genom att driva bilen framåt växelvis eller samtidigt.

Mildbybrid eller lätthybrid

Det går inte ladda denna hybrid via elnätet, batteriet laddas av energi som frigörs vid tomgång och inbromsning. Den drivs i huvudsak av en förbränningsmotorn där elmotor ger en extra ”boost” ibland. Elmotorn fungerar bara när förbränningsmotorn är påslagen.

Bränslecellsbilar

I princip är detta en elbil, men istället för att ladda bilens batteri i ett uttag tankas bilen med vätgas som (tillsammans med syre) omvandlas till elektricitet i bilen med hjälp av en bränslecell. Restprodukten blir vattenånga.

Var laddar man elbilen?

Tänk att du kan ladda tryggt hemma och slipper omvägen till macken.

Vänta inte med att ladda tills du har 5 % kvar i batteriet. Planera in det när du har ungefär 20 % kvar, då blir även stoppet för att ladda bilen kortare. Vid en snabbladdning laddas batteriet upp till 80% mellan 30-60 minuter. Tänk på att det tar längre tid att ladda ett kallt batteri.

Laddbox hemma

Bor du i villa kan en elektriker installera ett vägguttag, trefasuttag eller laddbox. Laddboxen kan på ett säkrare sätt leverera högre strömstyrkor till bilen. Laddning av eldrivna bilar innebär en ökad belastning på din elanläggning. Be en elektriker se över om din anläggning klarar belastningen.

Läs fler tips om laddning hemma på Elsäkerhetsverket.

Offentliga laddplatser

Om du bor i lägenhet och inte har egen parkeringsplats med laddbox men ändå vill ha en fulladdad bil på morgonen behöver du hitta en parkeringsplats med laddmöjlighet. Enklast är att googla efter offentliga laddplaster på den ort du befinner dig.

Ta reda på hur det funkar där du vill ladda. Man kan behöva olika laddkort och bolagen som äger laddstolpen tar ibland betalt per laddad kilowattimme medans andra tar betalt per laddad minut, vilket kan göra det svårt att jämföra priset.

Det är inte speciellt svårt att hitta en laddstople på gatan, i parkeringshus eller vid shoppingcenter men här har olika kommuner valt olika vägar att gå. Kontrollera alltid om du förväntas betala parkeringskostnader så du slipper onödiga parkeringsböter.

Ladda på väg

Om du planerar en längre resa kan det vara klokt att planera resvägen med hänsyn till var du kan ladda din bil och planera in laddfika och laddlunch på vägen.

Här hittar du några sajter där du kan hitta laddställen och planera din resa.

A Better Routeplanner
Uppladdning
PlugShare

Vi önskar dig en trevlig resa!

Maxa räckvidden

Du behöver inte drabbas av räckviddsångest, här får du några tips på hur du kan påverka räckvidden.

Påverka räckvidden

Dom flesta elbilarna är utrustad med regenerativ bromsning det innebär det att batteriet laddas automatiskt när du släpper gasen och rullar i nedförsbacke eller mot ett rödljus.

  • Lugn körstil - planera inbromsningar och utnyttja regenerativ bromsning
  • Frirulla i nedförsbackar - elbilen rullar väldigt långt i jämförelse med en fossildriven bil som motorbromsar när man släpper gasen.
  • Hastigheten påverkar räckvidden - Sänk hastigheten en aning och du får en längre räckvidd
  • Däcktrycket påverkar räckvidden - kontrollera däcktrycket ofta
  • Utetemperaturen påverkar, när det är kallare ute blir räckvidden kortare. Bilen mår bättre av att parkeras inomhus på vintern. Elen behövs för att hålla batterierna varma.
  • Förvärm klimatanläggningen - för att slippa ha full effekt på kupéanläggning under färd.

Passa på och läs mer om laddbara bilar från BMW

BMW Originalförsäkring - Ett samarbete mellan BMW Financial Services och If Skadeförsäkring AB, där If är försäkringsgivare.